lauantai 3. joulukuuta 2016

#kirjakuvapäivässä: 3.12 Kansikuvarakkautta

Ymmärsin itse niin, että tämän päivän haasteessa on tarkoitus julkaista kuva jonkin kauniin kirjan kannesta. Itselläni on aiheeseen liittyen kaksi (+Bonus) kuvaa.

1.

Ensimmäinen kuva on L. M. Montgomeryn kirjasta Emily of New Moon, vuodelta 1923, jonka ensipainoksen ostin Etsystä. Kirja on omistettu Mr. George Boyd MacMillanille, "In recognition of a long and stimulating friendship". Kannen kuvassa Emily (tai minulle oikeastaan tottumuksesta Emilia) on sijoitettu vehreän, mutta aution luonnon keskelle, taivaalta erottuu kuunsirppi ja tuulentyttö on kuvattu Emilyn taakse läpinäkyvän naisen tai paremminkin haltiattaren kaltaiseksi olennoksi. Kuva on mielestäni sijoitettu Emilian yksityiseen hetkeen, sellaiseen jossa hän kokee jotakin mitä muut eivät näe, joten kuvan luonut taiteilija M. L. Kirk on ikään kuin luonut yksityisen ikkunan Emilian elämään. Kuvaa reunustavat koristeet ovat myös kauniita ja kehystävät kuvaa viehättävästi. Sama kuva löytyy myös kirjan sisäsivulta paperille painettuna.

Saadessani kirjan käsiini en heti huomannut, että sen sisällä oli yllätys, tälläinen valokuva:


Kuva oli piiloutunut kirjan sivujen väliin ja tuli sattumalta esiin kerran kirjaa tutkiessani. Kuvassa on oletettavasti kanadalainen ratsupoliisi ja toinen mies, sellaisen näköinen ihminen, jollaisia ei mielestäni enää ole. Kuvan taakse on kirjoitettu "LAKEWOOD STUDIO / SNAPSHOT SERVICE / KENORA, ONT". Wikipediassa on jopa suomenkielinen artikkeli Kenorasta, joka on Ontariossa lähellä Manitoban rajaa sijaitseva pieni kaupunki, ja googlettelemalla selvisi, että Lakewood Studio oli Harry Henfreyn ja hänen poikiensa vuonna 1936 Kenoraan perustama valokuvausstudio. Studiolla meni ilmeisesti hyvin, sillä tämän artikkelin mukaan se toimi 55 vuotta, "kuvaten alueen ihmisiä, tapahtumia ja ympäristöä". Haluaisin tietää enemmän kuvasta: ketä siinä olevat ihmiset ovat, ketä kuvan on omistanut sekä miksi se oli jäänyt kirjan väliin.

Toinen kuva kauniista kirjan kannesta on myös L. M. Montgomeryn teos:

2.

Tämä on toinen L. M. Montgomeryn kirja, jonka ensipainoksen olen ostanut Etsystä. Kirja, Anne's House of Dreams on julkaistu vuonna 1917. Kirja on omistettu Lauralle "in memory of the olden time". Kansikuva on myös L. M. Kirkin käsialaa. Etusivu näyttää tältä:


Tässä kirjassa on silkkipaperi kuvan ja etusivun välissä, toisin kuin Emily of New Moonissa. Tämän kirjan välissä ei ole ollut tietääkseni yllätyksiä, mutta joku on kirjoittanut isolla kaunokirjoituksella heti kannen jälkeiselle sivulle nimen "Josephine Valley". Olen miettinyt, että onkohan tämä kirjaan merkitty nimi itse asiassa sellainen, jonka kirjan lukija on joskus itselleen tarkoituksella halunnut tai antanut, vai onko se oikeasti ollut jonkun nimi. 

BONUS:


 


Bonuskirjana on Caroline Weberin Queen of Fashion. What Marie Antoinette wore to the revolution, jonka kansikuva on mielestäni erittäin kaunis. Typografia on kirjan kannessa hyvin suunniteltua ja kaunista myös sekin.

Tässä oli tämän päivän kirjojen kannet. Huomenna laitan taas uuden kuvan.

Terveisin
Kaisu 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti